Zemljo so nam posodili otroci

Gre za vseslovenski raziskovalni projekt za učence zadnje triade OŠ in dijake SŠ, ki poteka že od leta 2006. Mladi skozi raziskovanje lokalnega okolja nominirajo najboljše, ki s svojim zgledom in dejanji, prispevajo k boljši kvaliteti bivanja v občini.

Kategorije nominacije so: voda, zrak, zemlja, odnosi z javnostmi s področja okoljskih zadev, najbolj aktivna šola, najboljša nominacija, absolutni zmagovalec akcije. V letu 2012 smo dodali še kategorijo ambasador akcije, ki ga prejmejo mentorji, ki so dogodku “zvesti” že od njegovega začetka. Ob svetovnem dnevu Zemlje se razglasi zmagovalce na dogodku, katerega častni sponzor je že od leta 2008 predsednik republike, dr. Danilo Türk.
Cilj dogodka je aktivirati mlade, ustanove in lokalne skupnosti k zaznavanju pomembnih dejavnikov na okolje v katerem živijo in delujejo. Primere dobre prakse v njihovi okolici se nagradi in s tem motivira k nadaljnjemu odgovornemu odnosu do okolja.
Za dodatne informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu zemljosonamposodiliotroci@planet-zemlja.org.

2012

Datum in kraj prireditve: 20. april 2012, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

eko_konferenca_ii_web_036 Zemljo so nam posodili otroci

Marmorna dvorana na GR je bila napolnjena z otroškim smehom

Na slovesnem zaključku akcije, ki se je začela februarja - nekoliko kasneje kot običajno - so podelili nagrade letošnjim zmagovalcem. Pod vodstvom mentoric in mentorjev so učenci pripravili prek 33 kakovostnih projektov nominacij pravnih oseb in posameznikov, ki v lokalnih okoljih ter na področju celotne države najbolje skrbijo za ohranjanje naravnega okolja. Komisija, sestavljena iz strokovnjakov ARSO, je nagradila najboljše v šestih posameznih kategorijah in razglasila zmagovalce celotne akcije.

eko_konferenca_ii_051 Zemljo so nam posodili otroci

Predsednik RS dr. Danilo Türk, častni pokrovitelj akcije, ter generalni direktor Agencije za okolje dr. Silvo Žlebir

eko_konferenca_ii_042 Zemljo so nam posodili otroci

Dvorano so preplavile melodije Tinkare Kovač in spremljevalne skupine The Dreams

eko_konferenca_ii_web_092 Zemljo so nam posodili otrociZmagovalec akcije: Osnovna šola Sostro

Osnovna šola Sostro je med tistimi, ki v akciji redno sodelujejo od začetka, ko je imela ta še nekoliko drugačno formo. Po tradiciji so učenci te šole prav vsako leto med tistimi, katerih izdelki nominacij so med najkakovostnejšimi, pa tudi med najobsežnejšimi. Vsako leto so znali komisijo presenetiti z izvirnostjo in vsebinami nominacij ter nanjo naredili velik vtis. Tudi letos so pripravili nominacije za vse kategorije, ki so izčrpne, strokovne, sledi pa tudi estetskim standardom. Komisija zato učencem za pripravo nominacij iskreno čestita in se jim zahvaljuje za dolgoletno tvorno sodelovanje v akciji, ter jih z velikim veseljem soglasno razglaša za zmagovalce akcije zemljo so nam posodili otroci 2012.

Kategorija: Neobremenjevanje zemlje
Zmagovalec: Ekološke kmetije Ogulin, Gorenji - Anton Dušak, Škalovi ter Župnca
Predlagala: GRM Novo Mesto,Center biotehnike in turizma

Vsako leto je v okviru akcije nominiranih kar nekaj ekoloških kmetij, med njimi pa je izjemno malo takšnih, ki si na tako izviren način prizadevajo pokazati svoj odnos do zemlje in okolja, kot prav na ekoloških kmetijah Ogulin, Gorenji - Anton Dušak, Škalovi ter Župnca, kjer se ukvarjajo s pridelavo starih vrst žit in drugih sort rastlin, njihovo prodajo in uporabo teh brez škropiv. Pridelujejo tudi lastna semena. Dali so pobudo za povezovanje ekoloških kmetij po celi Beli Krajini. S povezovanjem kmetij, skupno uporabo strojev in oživljanjem pozabljenih vrst žit dokazujejo, da je mogoče živeti drugače, opozarjajo na samooskrbo s hrano. Komisija akcije ekološkim kmetijam Ogulin, Gorenji - Anton Dušak, Škalovi ter Župnca iskreno čestita.

zemlja Zemljo so nam posodili otroci

Podeljevalec stand up komik Tin Vodopivec

Kategorija: Kakovosten odnos do voda
Zmagovalec: ŠC Velenje, Elektro in računalniška šola (z izdelavo lastne čistilne naprave)
Predlagala: ŠC Velenje, Elektro in računalniška šola

Zaradi prepričanja, da je Slovenija bogata z vodami, se je z leti, žal, oblikoval malomaren odnos do voda. Čistilna naprava, izdelana v laboratoriju Srednje Elektro in računalniške šole, ŠC Velenje, pa je projekt, s katerim je nominiranec združil tri generacije otrok različnih strok in več strok. Učenci drugih, tretjih in četrtih letnikov so združili znanje, kemije, biologije, elektrotehnike in mehanike v napravo, ki je namenjena tako raziskovalnemu delu in kot pripomoček pri pouku okoljske vzgoje.

Prav ozaveščenost in znanje posameznika bo po mnenju strokovne žirije eno odločilnejših pri kreiranju kvalitete bivanja prihodnjih generacij, zato komisija Elektro in računalniško šolo, ŠC Velenje, soglasno nagrajuje za kakovosten odnos do voda.

eko_konferenca_ii_059 Zemljo so nam posodili otroci

Podeljevalka pevka Tinkara Kovač

Kategorija: Ohranjanje čistega zraka
Zmagovalec: Europlakat d.o.o. za projekt BICIKELJ
Predlagala: Osnovna šola Sostro, Ljubljana

Nominacija je zbudila pozornost članov komisije s temeljitim pristopom k analizi projekta. S projektom je nominiranec uspel zbuditi pozornost drugih mest v državi, ki so sledila primeru dobre prakse. Promet v mestih je namreč največji vir delcev, koncentracije delcev pa v vseh mestih razen na Primorskem presegajo mejne vrednosti, zaradi česar je Slovenija v postopku na Sodišču EU. S projektom BICIKELJ se je zaradi uporabe koles, ki ne povročajo emisij v zrak, začela zmanjševati emisija zaradi prometa. Še več pa je vredno dejstvo, da je vse več ljudi spoznalo, da je v mestu kolo najpriročnejše prevozno sredstvo za individualni prevoz. Komisija zaradi izredne predstavitve projekta in očitnih pozitivnih učinkov na širšo javnost družbi Europlakat d.o.o. za projekt BICIKELJ iskreno čestita.

eko_konferenca_ii_057 Zemljo so nam posodili otroci

Podeljevalec biatlonec Klemen Bauer

Kategorija: Ozaveščanje javnosti
Zmagovalka: Turistično društvo Hraše
Predlagala: Vzgojno izobraževalni zavod Frana Miličinskega Smlednik

Turistično društvo Hraše je s projektom reševanja dvoživk opravilo velik napor in pri tem tvegalo lastno varnost. Vsem na očeh so ne glede na vremenske razmere odločno stopili na cesto in iz nje reševali žabe. Dvoživke so namreč zelo pomemben pokazatelj stanja okolja.V svetovnem merilu so zelo ogrožena živalska skupina, večinoma izginjajo iz okolja kot posledica človeške dejavnosti. Kljub temu, lahko k ohranjanju te skupine živali pomagamo skupaj, prav z ozaveščanejm javnosti in akcijami, kot jih prinaša nagrajeni projekt. Projekt ne predstavlja samo prijetnega podeželskega doživetja, temveč je s svojim okoljsko ozaveščenim ravnanjem in spodbujanjem drugih najboljši dokaz, da lahko posamezniki v neki lokalni skupnosti praktično brez infrastrukture, z rokami in vedrom, brez medijske podpore, močnih sponzorjev ali donatorjev ter le z veliko volje in osebnim zgledom, za okoljsko ozaveščenost sokrajanov ter mimoidočih naredi veliko. Turistično društvo Hraše nam je lahko zgled, motivacija in dokaz, da lahko za okolje prav vsi storimo veliko. Le začeti je treba. Iskreno in pri sebi.

eko_konferenca_ii_070 Zemljo so nam posodili otroci

Podeljevalec minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič

Kategorija: Najboljši izdelek nominacije
Zmagovalec: ŠC Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja
Za projekt: Nominacija ŠC Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja

ŠC Celje je med tistimi, ki so v akciji naredili velik vtis na komisijo. Izdelek te šole je med najkakovostnejšimi, izdelan je iz naravnih materialov, ki še vedno dokazujejo uporabnost tradicionalnih izdelkov Solčave. Komisija je bila presenečena z izvirnostjo nominacije, ki je izjemno domiselna, sledi pa tudi estetskim standardom. Komisija zato učencem za pripravo nominacije iskreno čestita in se jim zahvaljuje za dolgoletno tvorno sodelovanje v akciji.

eko_konferenca_ii_064 Zemljo so nam posodili otroci

Podeljevalec direktor GR mag. Iztok Bricl

Kategorija: Najbolj aktivna šola
Zmagovalec: Osnovna šola Podlehnik

Osnovna šola Podlehnik si po soglasnem mnenju komisije letošnji naziv najbolj aktivne šole zasluži preprosto zato, ker so zelo nazorno predstavili svoje aktivnosti povezane z varovanjem okolja in sposobnost kritičnega opazovanja lokalnega okolja. Šola izvaja številne aktivnosti ter programe na različnih, a povezanih področjih na visokem nivoju, zato si zasluži naziv najbolj aktivne šole. Pomembno je povezovanje šole in lokalne skupnosti, predvsem turističnega in gasilskega društva. Ob dobrem sodelovanju pridobita obe strani, šola pri izvajanju pouka in izvenšolskih dejavnosti, društva pa skozi povezovanje s šolo pridobivajo ozaveščene člane, posebej na področju zaščite okolja. Komisija učencem in učiteljem iskreno čestita.

pice Zemljo so nam posodili otroci

Ob zaključku smo jedli pico in se sladkali s torto

2011

Datum in kraj prireditve: 22. april 2011, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Akcija, ki se je začela januarja, se je slovesno zaključila s prireditvijo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, na kateri so podelili nagrade letošnjim zmagovalcem. Pod vodstvom mentoric in mentorjev so učenci pripravili 43 kakovostnih projektov nominacij pravnih oseb in posameznikov, ki v lokalnih okoljih ter na področju celotne države najbolje skrbijo za ohranjanje naravnega okolja.
zemlja_splet2 Zemljo so nam posodili otrociZmagovalec akcije Zemljo so nam posodili otroci: Ekologi brez meja in gospa Petra Matos
Predlagali: Gimnazija Ledina, Ljubljana in Osnovna šola Sostro

Kategorija: Neobremenjevanje zemlje
Zmagovalec: Ekološka kmetija Župnca, gospod Anton Plut, Cerovec
Predlagala: Kmetijska šola in biotehnična gimnazija, Novo mesto

Kategorija: Kakovosten odnos do voda
Zmagovalec: Centralna čistilna naprava Domžale Kamnik
Predlagala: Osnovna šola Domžale


Kategorija: Ohranjanje čistega zraka
Zmagovalec: Te-Tol Ljubljana
Predlagala: Osnovna šola Martina Krpana, Ljubljana

Kategorija: Ozaveščanje javnosti
Zmagovalka: Gospa Marta Gregorc
Predlagala: Osnovna šola, Ivanjkovci

Kategorija: Najboljši izdelek nominacije
Zmagovalec: Osnovna šola Sostro
Za projekt: Nominacija Osnovne šole Sostro

Kategorija: Najbolj aktivna šola
Zmagovalec: Šolski center Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja, Celje

Zbrane je s pozdravnim nagovorom pozdravil predsednik republike, dr. Danilo Türk, medtem ko sta na prireditvi sodelovala še minister za okolje in prostor, dr. Roko Žarnić, ter Majda Struc (ZPMS).  S svojim nastopom pa je zbrane tokrat počastila skupina E.V.A.

zemlja_splet11 Zemljo so nam posodili otroci

zemljo-so-nam-posodili-otroci-300x225 Zemljo so nam posodili otrociLeto 2010

Datum in kraj prireditve: 22. april 2010, Kongresni center Mons, Ljubljana

V akciji so sodelovali učenci iz 40 osnovnih in srednjih šol. Pod vodstvom mentoric in mentorjev so pripravili 41 projektov nominacij pravnih oseb in posameznikov, ki v lokalnih okoljih ter na področju celotne države najbolje skrbijo za ohranjanje naravnega okolja. Komisija sestavljena iz strokovnjakov ARSO, avtorice skulptur, ki jih prejmejo nagrajenci Andrejke Štenkler in dijakov ljubljanske Evrošole, je nagradila najboljše v šestih posameznih kategorijah in razglasila zmagovalko celotne akcije.

Zmagovalec akcije Zemljo so nam posodili otroci: Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev

Predlagala: Biotehnični izobraževalni center, Gimnazija in veterinarska šola, Ljubljana

Kategorija: Neobremenjevanje zemlje

Zmagovalec: Simbio d.o.o. Celje

Predlagala: Osnovna šola Franca Roša, Celje

Kategorija: Kakovosten odnos do voda

Zmagovalec: Kozjanski Park

Predlagala: Osnovna šola Bistrica ob Sotli

Kategorija: Ohranjanje čistega zraka

Zmagovalec: Vas Kočno

Predlagala: Osnovna šola Antona Ingoliča, Spodnja Polskava

Kategorija: Ozaveščanje javnosti

Zmagovalka: Turistična kmetija Sinji Vrh

Predlagala: Srednja Šola Veno Pilon, Ajdovščina

Kategorija: Najboljši izdelek nominacije

Zmagovalec: Osnovna šola Radenci

Za projekt: Nominacija Osnovne šole Radenci

Kategorija: Najbolj aktivna šola

Zmagovalec: Osnovna šola Sostro, Ljubljana

Zbrane je nagovoril predsednik republike, dr. Danilo Türk, v programu pa so sodelovali še: New Flamenko orchestra in Anže Palka, Jadranka Juras, Silvo Žlebir (ARSO), Majda Struc (ZPMS).

Leto 2009

Datum in kraj prireditve: 22. april 2009, Ljubljanski grad

V akciji je sodelovalo rekordno število učencev iz 54 osnovnih in srednjih šol. Pod vodstvom mentoric in mentorjev so pripravili kar 73 projektov nominacij pravnih oseb in posameznikov, ki v lokalnih okoljih najbolje skrbijo za ohranjanje naravnega okolja. Komisija sestavljena iz strokovnjakov ARSO, avtorice skulptur, ki jih prejmejo nagrajenci Andrejke Štenkler in dijakov novomeške Gimnazije, je nagradila najboljše v šestih posameznih kategorijah in razglasila zmagovalko celotne akcije.

Zmagovalec akcije Zemljo so nam posodili otroci: Občina Vransko

Predlagala: Srednja šola za gradbeništvo, Šolski center Celje

Kategorija: Neobremenjevanje zemlje

Zmagovalec: Kmetija Ščap, gospod Robert Ščap

Predlagala: Osnovna šola Turnišče

Kategorija: Kakovosten odnos do voda

Zmagovalec: Gospod Igor Maher in gospa Irena Kodele Krašna

Predlagala: Biotehniška šola Tehniškega šolskega centra, Šempeter pri Gorici

Kategorija: Ohranjanje čistega zraka

Zmagovalec: Podjetje Pipistrel Ajdovščina in gospod Ivo Boscarol

Predlagala: Srednja šola Veno Pilon, Ajdovščina

Kategorija: Ozaveščanje javnosti

Zmagovalka: Gospa Bernarda Barbo

Predlagala: Osnovna šola Center, Novo mesto

Kategorija: Najboljši izdelek nominacije

Zmagovalec: Srednja šola Veno Pilon, Ajdovščina

Za projekt: Nominacija podjetja Pipistrel in gospoda Iva Boscarola

Kategorija: Najbolj aktivna šola

Zmagovalec: Osnovna šola Mirana Jarca, Ljubljana

Zbrane sta nagovorila predsednik republike, dr. Danilo Türk, in minister za okolje in prostor Karel Erjavec. Pri programu prireditve pa so sodelovali še Silvo Žlebir (ARSO), Majda Struc (ZPMS), župan Ljubljane Zoran Janković, namestnica varuhinje človekovih pravic Kornelija Mrzel in člani skupine Terrafolk.

Leto 2008

Datum in kraj prireditve: 21. april 2008, Ljubljanski grad

V akciji, ki je potekala tretjič zapored, je sodelovalo nekaj sto učencev zadnjih razredov osnovnih ter srednjih šol. Komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki ARSO in predstavniki mladih srednješolcev, pa je nagradila najboljše v šestih posameznih kategorijah in razglasila zmagovalce celotne akcije.

Zmagovalec akcije Zemljo so nam posodili otroci: Kmetje vasi Čadrg

Predlagala: Biotehniška šola, Šempeter pri Gorici

Kategorija: Neobremenjevanje zemlje

Zmagovalec: Gospod Roman Hergan

Predlagala: Osnovna šola Rače

Kategorija: Kakovosten odnos do voda

Zmagovalec: Gospod Vili Poznik

Predlagala: Šolski center Celje, Srednja šola za gradbeništvo

Kategorija: Ohranjanje čistega zraka

Zmagovalec: Terme Snovik, Kamnik

Predlagala: Osnovna šola Šmartno v Tuhinju

Kategorija: Ozaveščanje javnosti

Zmagovalec: Osnovna šola Turnišče

Predlagala: Osnovna šola Turnišče

Kategorija: Najboljši izdelek nominacije

Zmagovalec: Osnovna šola Trebnje

Za projekt: Nominacija podjetja Trimo Trebnje d.d.

Kategorija: Najbolj aktivna šola

Zmagovalec: Osnovna šola Lucijana Bratkoviča Bratuša, Renče

Zbrane je pozdravil predsednik republike, dr. Danilo Türk, pri programu prireditve pa so sodelovali še Silvo Žlebir (ARSO), Majda Struc (ZPMS) in župan Ljubljane Zoran Janković ter glasbeni gostje.

Leto 2007
Datum in kraj prireditve: 22. april 2007, hotel Domina, Ljubljana

Zmagovalec akcije: Podjetje Logarska dolina d.o.o., podjetje za razvoj Logarske doline iz Solčave
Predlagal: Šolski center Celje - Poklicna in tehniška gradbena šola

Kategorija manjšega obremenjevanja Zemlje z odpadki
Zmagovalec: CGP, cestno in gradbeno podjetje d.d., Novo mesto
Predlagala: Gimnazija Novo mesto

Kategorija zmanjševanje obremenjevanja voda
Zmagovalec: Krka d.d. Novo mesto
Predlagala: Gimnazija Novo mesto

Kategorija razvoja vodikovih tehnologij pri zmanjševanju obremenjevanja zraka
Zmagovalec: Matjaž Čemažar, direktor razvoja v podjetju Domel
Predlagala: Gimnazija Škofja Loka

Kategorija: Promocija ohranjanja naravnega okolja
Zmagovalec: Turistični podmladek Osnovne šole Slivnica pri Celju
Predlagala: Osnovna šola Slivnica pri Celju.