Rock za prihodnje generacije

Rock za prihodnje generacije

Lokacija: odprti odri v Ljubljani, Celju…

Čas: Poleti, jeseni.

Obiskovalci: Vsa javnost, vse generacije.

Program: Koncert je brezplačen, program pa vključuje tako nastope glasbenih skupin, kot tudi govore javnih osebnosti. Glasbeni del je sestavljen iz nekaj še neuveljavljenih skupin glasbenikov in širše prepoznavnih glasbenikov. Nastopajoči posredujejo svoje navade, ki so morda tudi prispevale k njihovi poslovni uspešnosti. Gre za nevsiljiv in preprost način, s katerim pridemo do ljudi s sporočili o tem, da zgledi vlečejo in da dejanja vsakega od nas štejejo.

Cilj: Graditi zavedanje glede okoljskih težav s pomočjo glasbe in slavnih, še posebej skozi njihove izkušnje.

Dosedanji koncerti:

Rock za prihodnje generacije je projekt društva Planet Zemlja, ki je bil prvič predstavljen javnosti kot eden izmed dogodkov v okviru Live Earth dogodkov 07.07.2007. Tedaj so organizatorji dogajanj po svetovnih velemestih društvo obvestili, da je dobil dogodek status Friends of Live Earth dogodka. V Ljubljani se je tisti dan na Kongresnem trgu - po oceni medijev - zbralo prek 3.500 obiskovalcev, na koncertu pa je podporo dogodku s svojimi nastopi pokazalo 16 glasbenih skupin ter prek 20 javnih osebnosti. S svojo glasbo in nagovori so zbrano javnost nagovarjali k odgovornejšemu odnosu do okolja, ki bo ostal za nami prihodnjim generacijam.

Naslednje leto smo se na pobudo prijateljev, ki so se nam pridružili pri pilotskem poskusu ozaveščanja z drugačnim pristopom, odločili, da zgodbo nadaljujemo. Tako smo si sposodili datum začetka Olimpijskih iger v Pekingu - 08.08.2008 in zgodbo uspešno ponovili. Projekt smo postavili na drugo lokacijo in iskali simbolično najprimernejše mesto v državi. Šli smo v Celje, ki po oceni javnosti velja za športu in okolju prijazno mesto. Ta dan so Slovenijo zajela huda neurja s točo, a v Celju nam je bila narava naklonjena. Dež je zmočil prizorišče, na katerem se je zvrstilo 11 glasbenih izvajalcev in prek 15 javnih osebnosti, šele ob koncu dogodka, ko je skupina Dan D zaigrala prve note pesmi Voda.

rock09-098-300x200 Rock za prihodnje generacije

Leta 2009 smo se z dogodkom vrnili v prestolnico, ki nas je zaprosila, da dogodek izpeljemo kot vrhunec Evropskega tedna mobilnosti, na sam Dan brez avtomobila, 22.09.2009. Prizorišče smo postavili neposredno v center mesta, saj je bil ta za promet zaprt, na odru pa se je zvrstilo 16 glasbenih izvajalcev in prek 24 javnih osebnosti.
Vsako leto pa k sodelovanju povabimo tudi vrsto organizacij, ki kakorkoli sovpadajo z osnovnimi sporočili dogodka (odnos do okolja, varnost in kvaliteta bivanja prihodnjih generacij). Teh je iz leta v leto več.

22. septembra 2010 ob 11. uri pa so Ljubljanske ulice zavzeli Godalkarji in Kitarkarji. Ne, ni se godrnjalo in kotalkalo ampak se je igralo in pelo v sklopu dogodka »Rock za prihodnje generacije«. Dogajalo se je na ljubljanskih ulicah in brez ozvočenj, torej se nam je zgodila še ena okolju prijazna glasbena poslastica!

Na Dan brez avtomobila, ko je središče Ljubljane zadihalo s polnimi pljuči, so se na Čevljarskem mostu zbrali Godalkarji. Mimoidoče so navduševali pod vodstvom inspiratorja Bojana Cvetrežnika, ustanovitelja odlične slovenske glasbene skupine Terrafolk. Prav tako so ušesa mimoidočih razvajali tudi Kitarkarji. Mojstra kitare Pavle Kavec in Luka Vehar sta bila glavna ideologa glasbenega zavzetja ulic Kitarkarjev.

rock-230-300x199 Rock za prihodnje generacije

Osnovni namen koncerta je opozoriti javnost na samouničevalni odnos do planeta, ki se neposredno prenaša na odnos med nami samimi. Odgovornost za stanje in za preživetje moramo prevzeti vsi, še posebej pa tisti, ki dejansko upravljajo s človeštvom - velike mednarodne in lokalne korporacije ter politični voditelji.
Naš projekt tako počasi dobiva brado in le upamo lahko, da jo bo opazilo kar se da veliko ljudi. Za to namreč gre: javnosti pokazati, da je ozaveščanje o odnosu do okolja ne le pomembno, potrebno, temveč je lahko tudi sila zabavno in polno pozitivne energije.