Med gospodinjskimi aparati so hladilniki največji potratneži

green_switch_t3Največji »potratneži« med gospodinjskimi aparati, takoj za zamrzovalniki, so gotovo hladilniki, katerih poraba predstavlja okoli 20 odstotkov porabe vseh gospodinjskih aparatov. Poleg nakupa energijsko učinkovitega hladilnika, razreda A in višje, pa lahko energijo privarčujemo predvsem s pravilno izbiro velikosti, namestitvijo in uporabo.

S tem ne prihranimo le elektrike, temveč tudi izpuste CO2, navsezadnje pa se nam »trajnostno obnašanje« dolgoročno obrestuje tudi finančno, zlasti ob predpostavki naraščajočih cen električne energije.

Zmanjšanje porabe električne energije in izpustov CO2 gre z roko v roki. Novejši hladilni aparati s svojimi funkcijami, kot so varčevalni in počitniški program, boljšo izolacijo in tesnjenjem že sami privarčujejo kar nekaj elektrike in s tem izpuste, veliko pa lahko storimo tudi mi. Z rednim čiščenjem (tudi hrbtnega dela), z namestitvijo v primerno okolje (aparata ne postavljajmo blizu grelnih teles) in z na sobno temperaturo ohlajeno hrano po izračunih Focus društva za sonaraven razvoj prihranimo 318 kilogramov izpustov CO2 na leto.

Največji požrešneži električne energije so, kot so pojasnili v Gorenju, 10 in več let stari gospodinjski aparati, ki v primerjavi z novimi porabijo tudi do 65 odstotkov več električne energije. Če je povprečen aparat iz leta 1995 porabil okoli 400 kWh električne energije na leto, jo danes za več kot polovico manj, in sicer v povprečju le 170 kWh.

Pri izbiri novega hladilnega aparata bodimo torej in predvsem pozorni na energijsko učinkovitost. Največji del aparatov je trenutno uvrščenih v energijske razrede A, A+ in A++, nekateri proizvajalci pa že razvijajo hladilno-zamrzovalne aparate, ki bodo uvrščeni v najvarčnejši A+++ energijski razred in bodo uporabniku zagotavljali 60-odstotni prihranek električne energije v primerjavi z energijskim razredom A. Na trgu bodo predvidoma prihodnje leto.

Vir: www.energijadoma.si