Nenavadno veliki raki v vodah Nove Zelandije

raki Nenavadno veliki raki v vodah Nove ZelandijeNa globini okoli 7000 metrov v vodah Nove Zelandije so raziskovalci našli nenavadno velike rake.

Orjake so neuradno poimenovali »supervelikani«, gre pa za red rakov, imenovan postranice ali bibe, z znanstvenim imenom Amphipoda, ki normalno dosežejo le med dva in tri centimetre velikosti. Vendar pa so bitja, ki so jih našli v globokem morskem jarku Kermadec, kar desetkrat večja od svojih običajnih sorodnikov. Največji izmerjen namreč meri več kot 30 centimetrov.

Raziskovalci iz Univerze Aberdeen na Škotskem in novozelandskega inštituta Niwa (National Institute of Water and Atmospheric Research) so rake odkrili s pomočjo kovinske pasti opremljene s kamero. Največji izmed tistih, ki so jih potegnili na ladjo, meri 28 centimetrov, največji, ki ga je ujela kamera, pa celo 34 centimetrov.

Postranice so običajno majhne in uspevajo na globinah, kjer je pritisk tudi do tisočkrat večji kot na morski gladini. Živijo v velikih skupinah in jih je večinoma mogoče najti na dnu oceanov, v morskih jarkih, na globinah tudi do 11 kilometrov.

Vir: svarog.org

Comments are closed.