Umetniško kovaštvo v Novem mestu

dsc04000 Umetniško kovaštvo v Novem mestuOhranjanje in trajnostni razvoj domačih obrti pomaga pri ekološki ozaveščenosti ljudi, hkrati pa spodbuja k simbiotskemu načinu življenja človeka z naravo, ohranjanju naravne dediščine ter razvoju potencialov.

V Novem mestu, mestu situl in Keltov, so v predprazničnih dneh lanskega leta ustoličili salon umetnostnega kovaštva Incudo (latinsko kovačija).

Ostanki keltskega življenja so v mesto ponovno pripeljali tudi tradicionalno obrt kovaštva. Tako je nekdaj neobhodna tradicija kovanja kovin, zlasti železa, v Novem mestu znova oživela.

Robi Veselič, umetnostni kovač samouk, ki se v rodni Beli krajini z ročnim umetnostnim kovanjem ukvarja že dobro desetletje, je sam postavil unikatno peč za segrevanje, kjer vroče železo kuje še dandanes.

Na področju zunanje ureditve vsekakor izstopajo kovane ograje, ki se jim pridružuje cela paleta različnega kovanega okrasja in orodja, na primer pribor za kamin. Notranji design pa sestavljajo kovane luči, svečniki, mize, karnise… Posebna pozornost je posvečena unikatnim izdelkom, ki so narejeni po željah vsake stranke posebej.

Več si lahko preberete in ogledate tukaj: http://kovastvo.webs.com/ in http://incudo-kovastvo.blogspot.com/.

Comments are closed.