Predsednik republike dr. Danilo Türk obiskal CRO Vrhnika

turk-300x164 Predsednik republike dr. Danilo Türk obiskal CRO VrhnikaV soboto je predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk, skupaj s predstavniki občine Vrhnika, v sklopu vseslovenske akcije Očistimo Slovenijo, obiskal tudi Center za ravnanje z odpadki Vrhnika. Za obisk okoljskih investicij na Vrhniki so se v kabinetu predsednika republike odločili, ker je Občina Vrhnika ena izmed najuspešnejših občin na področju okolja v Sloveniji. Del zaslug za ta naziv gre tudi družbi CRO Vrhnika, ki ima ene izmed najboljših referenc na področju sortiranja plastične embalaže in kompostiranja biološko razgradljivih odpadkov v tem delu Slovenije.

Predsednika dr. Türka, vrhniškega župana Stojana Jakina in ostale goste je sprejel direktor CRO Vrhnika, Marko Kocjančič, najbolj pa sta jih je navdušili sortirnica odpadkov ter kompostarna, v kateri letno predelajo 10.000 ton razgradljivih bioloških odpadkov iz kar štirih občin. Velikost kompostarne, količina predelanih bioloških odpadkov, računalniško nadzorovan zaprt sistem kompostiranja, dober izvlek zraka preko obnovljenega biofiltra ter čistoča okolja so le nekatera dejstva, ki so predsednika prepričala o prednostih takšnega načina kompostiranja. Strokovnjaki vrhniške družbe so gostom predstavili še sortirnico odpadkov, v kateri letno predelajo okoli 2.500 ton plastične embalaže iz občin Vrhnika, Cerknica, Logatec in Žiri. Embalažo sortirajo na enajst, za reciklažo primernih frakcij. Te predstavljajo 60 odstotkov celotne količine prejete plastične embalaže, 38,5 odstotkov predelajo v material primeren za alternativna goriva, le 1,5 odstotka celotne količine pa predstavljajo izločene primesi, ki končajo na deponiji.

Tako vodstvo CRO Vrhnika kot zaposleni so bili, po besedah Marka Kocjančiča, obiska predsednika države dr. Danila Turka veseli: »Vsi smo ponosni in izredno zadovoljni, saj za nas tako visok obisk pomeni le eno in sicer potrditev našemu dosedanjemu delu ter motivacijo za prihodnje projekte.«

Foto: Mediaspeed

Comments are closed.