Evropejci pripravljeni kupovati okolju bolj prijazne izdelke

jabolka Evropejci pripravljeni kupovati okolju bolj prijazne izdelkeEvropska komisija je objavila izsledke javnomnenjske raziskave Eurobarometer o odnosu Evropejcev do oblikovanja enotnega trga za ekološke proizvode, ki je pokazala, da bi bila večina Evropejcev pripravljena spremeniti svoje nakupovalne navade in kupovati okolju bolj prijazne izdelke, vendar jih veliko meni, da nimajo dovolj informacij, hkrati pa ne zaupajo trditvam proizvajalcev o ekološki naravi izdelkov.

Kot kažejo rezultati raziskave, bi bilo več kot tri četrtine anketirancev pripravljenih plačati več za okolju prijazne izdelke, če bi bili prepričani, da so izdelki dejansko okolju prijazni. Vendar le nekaj več kot polovica Evropejcev meni, da so ustrezno obveščeni o vplivu izdelkov, ki jih kupijo in uporabljajo, na okolje.

Velika večina državljanov EU meni, da lahko z nakupovanjem okolju prijaznih izdelkov prispevajo k varovanju okolja  in da so ti izdelki tako učinkoviti kot navadni izdelki. A hkrati veliko anketirancev meni, da uživanje hrane po izteku njenega roka trajanja ni varno. To pomeni, da vsak dan velike količine užitne hrane pristanejo v smeteh.

Vir: PEK

Comments are closed.