Fikus razstruplja prostor

fikus Fikus razstruplja prostorV zaprtih prostorih stanovanj, pisarn in hiš se v zraku nabirajo strupi. Če bi analizirali zrak, bi v praktično vsakem bivališču naleteli na formaldehid. Gre za kemijsko snov, ki se uporablja v izolacijski peni, mineralni volni, pri proizvodnji pohištva iz iverke, v industrijskih lepilih, pri izdelavi papirnatih brisač, povoščenega papirja in povoščenega blaga, iz katerega so narejene nakupovalne torbe za v trgovino, preproge in talne obloge.

Formaldehid vsebujejo tudi mnoga gospodinjska čistila, predvsem sredstva za čiščenje tal, vsebujejo ga praški in mehčalci, prisoten pa je tudi v osvežilcih prostorov. Pravo leglo formaldehida je kopalnica, saj formaldehid vsebujejo mnogi izdelki za osebno nego.

Eno najbolj učinkovitih načinov odstranjevanja strupov iz zraka je opremljanje prostorov z zelenimi rastlinami. Na splošno velja, da bi za čist zrak morali imeti po eno zeleno rastlino na 100 kvadratnih metrov, nekatere študije pa priporočajo v stanovanjih toliko rastlin, kolikor ljudi živi v njih. Očiščevalno deluje katerakoli rastlina, nekatere vrste pa imajo še posebej intenzivne čistilne lastnosti. Med slednje sodi tudi priljubljeno tropsko drevo fikus. Fikus je zelo hvaležna notranja rastlina, ki je ni potrebno postavljati ven v nobenem letnem času. Ker izhaja iz toplih krajev, se pravzaprav najbolje počuti v stanovanju, kjer ostane temperatura tudi v hladnejši sezoni primerno visoka.

Vir: bodieko.si

Comments are closed.