Za zdravje si privoščite bučke

bucke Za zdravje si privoščite bučkeŠele pred kratkim so raziskovalne študije dokazale, da bučke vsebujejo ključne antioksidante - karotenoide. Prav tako so polne luteina, zeaksantina ter beta kriptoksantina (trije ključni karotenoidi za zdravje).

Seveda pri antioksidantih ne bi najprej pomislili na bučke in morda res nimajo tistih najbolje poznanih antioksidantov (kot je beta karoten), a to ne pomeni, da tisti, ki jih vsebujejo, niso pomembni. Olupek in koža bučk sta še posebej bogata z antioksidanti, zato vam priporočamo, da jih ne lupite, hkrati pa ravno zato nakupujte najbolj ekološko vzgajane ali jih celo vzgajajte sami.

Namesto, da jih pogrejete v mikrovalovni pečici ali pa zavrete, jih pripravite s pomočjo pare, saj je to najboljši način. Celo zamrznjene bučke ohranijo več antioksidantov, če jih pripravljate nad paro, kot pa če jih kuhate. Približno 85‒90 % vseh kalorij v bučah (kot skupini) prihaja iz ogljikovih hidratov in približno polovica teh ogljikovih hidratov je škrob. A ta sestava ima malo kalorij in hkrati ščiti pred sladkorno boleznijo ter ureja nivo inzulina.

Vir: bodieko.si

Comments are closed.