Kako od trave do biogoriv?

Sončnice; Foto: Flickr (MarsW)Odvisnost od nafte in naftnih derivatov v zadnjih letih postaja zelo pereč problem. Tako se iščejo načini za uporabo drugačnih energetskih snovi, kot so na primer biogoriva. Pri tem lahko govorimo o dveh vrstah biogoriv – prva generacija in druga generacija.

Pri prvi generaciji gre za biogoriva, ki se pridobivajo iz prehrambenih poljščin – oljnih ogrščic, pšenice, koruze, sončnic, sladkorne pese, sladkornega trsa in soje, katerih produkta sta na primer biodizel in bioetanol. Pri drugi generaciji pa govorimo o biogorivih, ki jih lahko proizvedemo tudi iz slame, trave, lesne biomase in podobnega.

Ker je proizvodnja biogoriv druge generacije s trenutno obstoječo tehnologijo precej dražja, ostaja delež teh goriv zaenkrat razmeroma nizek. Tako bo potrebno v prihodnosti najti bolj učinkovito tehnologijo, hkrati pa pri pridelavi biogoriv paziti na to, da se s pridelavo biotska raznovrstnost ne bo ogrožala.

Izziv za prihodnost je torej izkoriščanje naravnih virov na način, ki ne bo škodljiv za naravo.

En odziv na “Kako od trave do biogoriv?

  1. Moje mnenje je da preveč razmišljamo o biogorivih, premalo pa energiji sonca in morja. Malo več bi morali raziskovat v smer čim manjše porabe, ekonomičnosti delovnih procesov in preprostosti življenja, kot ga priporoča permanentna agrikultura. Ogromno se da privarčevat z bolj zdravo prehrano, uživanje plodovk, divjih vrst zelenjave. Gozda se nismo še niti dotaknili.

Komentiranje zaprto.