Slovenci zaenkrat še nismo energetsko varčni

energija-150x100 Slovenci zaenkrat še nismo energetsko varčniPoleg pustnih mask je včerajšnjo nedeljo zaznamoval tudi svetovni dan varčevanja z energijo. Kot so zapisali na spletnem portalu www.razglej.se, smo Slovenci dovolj obveščeni tem, kako varčevati z energijo, vendar gre pri tem bolj za besede kot za dejanja, saj so rezultati lanskoletne raziskave pokazali drugačna dejstva.

V raziskavo o energetski varčnosti je bilo vključenih več kot tisoč gospodinjstev, med katerimi kar četrtina ne ravna energetsko učinkovito z gospodinjskimi aparati. Večina gospodinjstev ima že energetsko učinkovite hladilnike, medtem ko je situacija pri varčnih štedilnikih ravno obratna. V 20 odstotkih gospodinjstev se še vedno pere perilo pri najvišjih temperaturah, sušilni stroji za perilo pa se uporabljajo tudi poleti.

Najmanj energije se v Sloveniji privarčuje na račun energetsko učinkovitih stavb, saj kar tri petine družinskih hiš in skoraj tri četrtine večstanovanjskih stavb nima primerne izolacije. Največ gospodinjstev se v Sloveniji še vedno ogreva s kurilnim oljem in drvmi, pri tem pa se pri centralnih ogrevanjih uporabljajo energijsko slabo učinkoviti kotli.

V poletnih mesecih so vedno bolj priljubljene klimatske naprave za hlajenje prostorov, ki so eden izmed največjih porabnikov električne energije v gospodinjstvih. S klimatskimi napravami pa se je opremilo že kar 16 odstotkov slovenskih gospodinjstev.

Vir: Razglej.se

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.