Kneževina Lihtenštajn zmanjšuje javno razsvetljavo

mesto Kneževina Lihtenštajn zmanjšuje javno razsvetljavoV vseh lihtenštajnskih občinah bodo v prvih dveh mesecih letošnjega leta iz sistema javne razsvetljave izklopili približno tretjino cestnih svetilk. V treh od skupaj enajstih občinah bo od 0.30 do 5.30 osvetljenih le še nekaj glavnih ulic, v občini Planken pa bodo sistem izključili kar v celoti.

Prve občine so nočno osvetljavo ukinile pred dvema letoma. Če se bo poskus obnesel, bodo sistem cestne in javne razsvetljave v prihodnje izklopili na območju celotne države.

Umetno osvetljevanje v nočnem času je odgovorno za približno tretjino stroškov javne porabe električne energije. V eni od anket se je 67 odstokov Nemcev zavzelo za izklop cestnih svetilk, saj to pomeni varčevanje z električno energijo. Pri ukinitvi umetne svetlobe v nočnem času v Lihtenštajnu pa gre tudi za varstvo okolja: dolina Alpskega Rena je ena pomembnejših selitvenih poti za ptice selivke. Te so namreč na poti predvsem v nočnem času, zato jih osvetljava moti. Omejena osvetljenost za človeka ni nevarna. Lihtenštajnska policija pa je tudi potrdila, kar se je že pokazalo, denimo, v nemškem mestu Rheine, kjer so sistem javne razsvetljave prvič izklopili leta 2005: stopnja kriminalitete se tam ni povečala.

Kmalu bodo več zvezd videli tudi na Južnem Tirolskem: tamkajšnja deželna vlada je namreč decembra lani sprejela sklep, na podlagi katerega morajo občine v letu dni predložiti predlog, s katerim nameravajo omejiti svetlobno onesnaževanje v času od ene do šeste ure zjutraj.

Vir: http://www.cipra.org/sl/alpmedia/novosti-sl/4538

Comments are closed.