Stenska barva zmešana s skuto

stene Stenska barva zmešana s skutoPri ustvarjanju ali bolj natančno rečeno, estetskem popravljanju našega doma, lahko uporabimo naravne barve.

V današnjem času se sicer zdi precej neobičajno, da sami lahko zmešamo stensko barvo s skuto. A že pred tisočletji so ljudje vedeli, da je apno, zmešano s skuto, ki vsebuje kazein, odlično vezivo za lepila in barve. Nekaj teh starih slik je še danes ohranjenih v cerkvah in muzejih, kar dokazuje izvrstno kvaliteto kazeinskih barv. Ne le kvaliteta, temveč tudi nestrupena, okolju prijazna izdelava in obdelava kazeinskih barv, so razlogi, da se ponovno odkriva stare recepte in se jih razvija naprej. Kazeinski barvi lahko dodamo tudi olje, na primer sončnično ali žafranovo, s čimer povečamo oprijem.

Alternativa barvi na osnovi mlečnih beljakovin je stenska barva, ki vsebuje rastlinski kazein. Le-ta v barvi deluje kot vezivo. Izvira iz stročnic, rastlin, ki vsebujejo beljakovine, kot so grah, koruza, volčji bob in fižol. Osnova je italijanski marmorni prah, ki je nevsiljive bele barve.

Povzeto po: bodieko.si

Comments are closed.