Trajnostno potovanje čez Alpe

vlak Trajnostno potovanje čez AlpeOd srede tedna poteka sedemdnevno trajnostno potovanje čez Alpe SuperAlp!, ki ga pripravlja stalni sekretariat Alpske konvencije.

1.500 km dolgo potovanje čez Alpe, ki je namenjeno predvsem ozaveščanju o območjih, kjer se izvajajo projekti EU iz programa LIFE, ter o edinstvenih značilnostih goratega osrčja Evrope, se je začelo v Kranjski Gori v Sloveniji in se nadaljuje prek Avstrije, Italije in Francije do cilja v mestu Grenoble.

Eden izmed ciljev potovanja SuperAlp! je tudi sporočiti javnosti, da je po Alpah mogoče potovati z javnim prevozom. Skupina novinarjev iz večjih časopisnih hiš in mednarodnih medijev iz Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Nepala, Romunije, Slovenije, Švice in Združenega kraljestva tako potuje čez Alpe od vzhoda proti zahodu z različnimi prevoznimi sredstvi, ki lahko nadomestijo osebne avtomobile: z vlakom, avtobusom, kolesom in peš.

V središču letošnjega potovanja je obisk osmih projektov LIFE - enega v Sloveniji (mokrišče Zelenci), dveh v Avstriji, treh v Italiji in dveh v Franciji - ki so osredotočeni na različne teme, od ponovne naselitve medvedov do ohranjanja vodnih ekosistemov.

Vir: PEK

Comments are closed.