Kandidata za predsednika države o reševanju okoljskih problemov

preds2 Kandidata za predsednika države o reševanju okoljskih problemovS kandidatoma drugega kroga predsedniških volitev, dr. Danilom Türkom in Borutom Pahorjem, smo se pogovarjali tudi o zelenih temah. Med drugim smo ju povprašali, kako kandidat za predsednika kot državljan prispeva k reševanju okoljske problematike in na kakšen način kot politik.

Dr. Danilo Türk je dejal: »Kot državljan ločujem odpadke in se ekološko obnašam, sem varčen pri porabi v pitne vode, skrbim za nizek ogljični odtis itd. Kot predsednik spodbujam ekološke pobude, podpiram različna ekološka združenja, bil sem častni pokrovitelj akcije Očistimo Slovenijo in Zemljo so nam posodili otroci, prav tako sem podprl akciji Ustvarjajmo iz odpadkov in Ekošola. V okviru akcije Očistimo Slovenijo 2012 sem organiziral tudi strokovni posvet o problematiki nelegalnega odlaganja odpadkov v Sloveniji z naslovom “Konec divjim odlagališčem”.

Borut Pahor pa kot državljan skrbi za svoj zdrav življenjski slog, ki vključuje tudi zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, preprečevanje nastajanja odpadkov, ločevanje nastalih odpadkov, varčevanje z električno energijo, uporabo izdelkov z daljšo življenjsko dobo in podobno. »Kot politik pa se zavzemam za izvajanje zakonodaje in programov, ki imajo preventivne učinke ter prispevajo k trajnostnemu razvoju. V času naše vlade smo prvič v Sloveniji sprejeli zakon o socialnem podjetništvu, ki že ima rezultate, saj so že nastala socialna podjetja, ki delujejo na okoljskem, socialnem in izobraževalnem področju, kar prispeva k večji zaposljivosti in izvajanju aktivnosti, ki so splošnega družbenega pomena,« je povedal Pahor.

Pogovor si lahko v celoti preberete na www.razglej.se.

Comments are closed.