“Sončna energija bo kmalu cenejša od konvencionalne energije”

odborep1 Sončna energija bo kmalu cenejša od konvencionalne energijeOdbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane je največji in najbolj zakonodajni odbor Evropskega parlamenta. Gre za odbor, ki se ukvarja z vsem, ki je kakor koli povezano z okoljem, zdravjem, hrano, naravo. Tokrat je na naša vprašanja odgovarjal Gerben-Jan Gerbrandy, podpredsednik omenjenega odbora. Med drugim smo ga povprašali tudi, če se mu zdi prav, da je vse, kar se prodaja kot eko, bio, zeleno, drago.

»Ne, vendar moramo biti pazljivi pri analizi razlogov, zakaj so dragi. Eden izmed razlogov tiči v dejstvu, da običajni izdelki ne temeljijo na realnih cenah. Onesnaževanje okolja, emisije CO2, uničenje biodiverzitete. Vsi ti dejavniki niso upoštevani v ceni teh produktov,« je dejal Gerbrandy in meni, da« ravno tu tiči pravi problem, saj ne plačujemo prave cene za te izdelke«.

»Druga stran pa je narediti sekundarne materiale hitreje in ceneje kot primarne vire. Dober primer je področje energije; solarna energija postaja čedalje cenejša. Le še nekaj let manjka in sončna energija bo cenejša od konvencionalne energije. To bo ustvarilo svetovno revolucijo!«, je zaključil podpredsednik Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane v Evropskem parlamentu.

Pogovor si lahko v celoti preberete na www.razglej.se.

Comments are closed.