Okolju prijazni akumulatorji

baterije Okolju prijazni akumulatorjiLažji, okolju prijazni, cenejši in dolgotrajnejši akumulator. Le kdo si ne bi želel tega? Prav takega razvijajo raziskovalci z michiganske tehnične fakultete. Gre za novo vrsto naprave za shranjevanje električne energije, ki je pol kondenzator, pol akumulator, nekakšna nova različica asimetričnega kondenzatorja.

Kondenzator je naprava, ki fizično shranjuje električno energijo in ima pred akumulatorjem nekaj prednosti: je lažji in ga je možno skoraj neomejeno ter hitro ponovno polniti ali izprazniti. Ustvarja zelo malo toplote, kar je za elektronsko napravo pomembno. Žal pa lahko izkoristi le polovico shranjenega naboja.

Akumulator shranjuje električno energijo kemijsko, jo dlje časa sprošča ob enakomerni napetosti ter običajno skladišči več električne energije kot kondenzator. Njegova slabost je velika teža, dolgotrajno polnjenje in krajša življenjska doba.

Novi asimetrični kondenzator združuje najboljše lastnosti obeh, namesto običajnega niklja, ki je sestavni del akumulatorjevih elektrod, pa uporablja novi material - ogljikovo peno. Ta je cenejša in lažja od niklja, ima kar 72-odstotno poroznost. Ogljikova pena služi kot ogrodje, votle prostore pa zapolnjuje nikljev oksihidroksid.

Raziskovalci so za zdaj izračunali, da bi bilo novi asimetrični kondenzator mogoče napolniti več kot 127.000-krat. Zaradi svoje lahkosti bo najverjetneje nadvse primerna opcija za ročna električna orodja in elektronske naprave, potencialna tržna niša pa bi bila lahko tudi hibridna električna vozila.

Vir: Bodieko.si
Slika: FreeDigitalPhotos.net

Comments are closed.