Pomen glasbe v vsakdanjem življenju

glasba Pomen glasbe v vsakdanjem življenjuEvropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier se je udeležil konference z naslovom “Glasba za vse” v okviru svetovnega glasbenega sejma MIDEM 2013 v Cannesu.

V svojem govoru je opozoril na pomen glasbe v vsakdanjem življenju Evropejcev, saj vsak prebivalec EU povprečno posluša glasbo 2 uri na dan, kar pomeni 30 do 40 skladb dnevno. Izpostavil je tudi gospodarsko pomembnost glasbe, saj je evropski trg posnete glasbe vreden 6 milijard evrov in zaposluje veliko število ljudi. Poleg tega prihaja vrsta naprednih spletnih glasbenih storitev, kot so Spotify, Deezer, Last.FM in 7digital, iz Evrope.

Spletni glasbeni sektor ima ogromen potencial, saj se že 30 % svetovne prodaje glasbenih založb zgodi prek spleta in prihodki so samo v letu 2011 narasli za 8 %. Zato je po mnenju komisarja Barniera nedoumljivo, da se evropski potrošniki, vlagatelji in podjetniki na spletu še vedno srečujejo z ovirami, ki so jih več kot 50 let odpravljali v fizičnem svetu.

Evropska komisija za odpravo teh ovir predlaga dva medsebojno povezana pristopa. Komisija si bo tako prizadevala za okrepitev dialoga med industrijo in glavnimi zainteresiranimi stranmi, ki že imajo v rokah možnosti za rešitev številnih obstoječih težav, poleg tega pa bo v primeru, da pogajanja ne prinesejo želenih rezultatov, pripravljena oblikovati tudi zakonodajne predloge.

Ste vedeli, da glasba tudi onesnažuje? Častni član društva Planet Zemlje, Bojan Cvetrežnik, se s svojo skupino Symbolični orkester prizadeva za čim manjše onesnaževanje z glasbo. Nastope vedno prilagodijo okolici in ne uporabljajo ojačevalcev zvoka.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije
Slika: FreeDigitalPhotos.net

Comments are closed.