Umazanija v našem domu

hrana-hladilnik-2-150x100 Umazanija v našem domuČe ste vse življenje zmotno menili, da je kopalnica in straniščna školjka v njej najbolj umazan predel v vašem stanovanju, naj vam razkrijemo resnico.

Največ umazanije, bakterij in mikrobov se skriva v priljubljeni kuhinji. Če smo še natančnejši, se v kotičku, ki ga poznamo pod imenom hladilnik, zaradi prisotnosti hrane na njej razvijajo mikroorganizmi, ki so najbolj nevarni. V hladilniku so poleg mikrorganizmov prisotne tudi kemikalije, ki jih tja prinesemo s hrano: pesticidi, razkužila, kemikalije v plastiki, posodi …

Naj vas še obogatimo s podatkom, da povprečna družina na leto porabi za polno kopalno kad čistil in celo do 40 kilogramov pralnega praška.

Že veste, česa naslednjič ne boste kupili v trgovini?

Foto: ssmrocks.com

Tags: , , ,

6 Responses to “Umazanija v našem domu”

 1. K@K Says:

  To s hladilnikom je drži vodo kot ribniško rešeto !

  Na Discovery Channel so teden ali dva nazaj zavrteli oddajo Uničevalca mitov (Mythbusters), kjer Adam in Jamie iščeta najbolj svinjske, umazane in z bakterijami prekrite točke v običajnem stanovanje.

  Analizirali (vzeli so brise na način forenzičnih preiskav) z naslednjih predmetov:

  - mobilni telefon
  - stikalo za vklop-izklop luči
  - sedalo na straniščni školjki
  - kuhinjska gobica za čiščenje
  - računalniška tipkovnica
  - denar

  http://dsc.discovery.com/videos/mythbusters-nastier-than-a-toilet.html

  Po ustrezni obdelavi, je bila KUHINJSKA GOBICA daleč, daleč najbolj svinjski pripomoček !

  Sledi računalniška tipkovnica, stikalo za luč, stranični pokrov, denar, mobilni telefon.

  Navedite vir o “hladilniku kot najbolj umazanem delu kuhinje”.

  Do takrat pa verjamem “uničevalcem mitov” !

 2. Tatjana Says:

  Preiskave je vedno treba gledati z več vidikov.
  Gobica (če seveda ni bila oprana!!!) ima več mikroorganizmov kot jih je v hladilniku. Pravilno oprana in posušena gobica pa je praktično sterilna. Enako velja tudi za hladilnik, ki je lahko zelo malo kontaminiran, če je prazen ali čist oziroma je hrana v njem zapakirana.

 3. Saša Says:

  Mislim, da je iz napisanega prispevka precej jasno, da se nanaša na prostor v našem gospodinjstvu in ne na konkretni pripomoček. Jaz sem razumela, da gre pač za kuhinjo, torej tako za hladilnik kot kuhinjsko krpico.

 4. K@K Says:

  Hvala za vaš odgovor.

  Mythbusterji so preiskavo naredili in gledali z “več vidikov”. Ogled na priloženem naslovu je dober dokaz, še boljše pa je ogled celotne oddaje. Naredili so DNK analizo in identificirali umazanijo na vzorcih z vseh predmetov v raziskavi.

  Naj dodam še to, da je pred odvzemov vzorca bila gobica oprana na način, ki ga opravi vsaka gospodinja. O neki sterilnosti gobice ali hladilnika je škoda besed.

  Žal še vedno pogrešam kakšen vir o hladiliku, kjer je “največ umazanije, bakterij in mikrobov”.

  Vsekakor pa se strinjam, da je stanovanje krasno gojišče in zbirališče vsakovrstne žive in mrtve svinjarije.

  Prazen hladilnik? Morda v tovarni, trgovini ali muzeju. Le kdo pri zdravi pameti bi imel v kuhinji prazen hladilnik ? !

 5. Saša Says:

  Kar se tiče praznih hladilnikov… poznam družino, ki ima samo mleko v hladilniku.

  Kar se tiče pa mythbusters… Ne vem koliko je realna oddaja, saj so nekoč preverili tudi, na katero stran se obrne namazan kruh - na namazano ali nenamazano stran. Ugotvili so da 50-50. Žal je stvar taka (iz prve roke) da meni vedno (100%) pade na namazano stran…

 6. Anita Says:

  Seveda, vendar bi se na tem mestu, če se nanašamo že ne Mythbusterje, vprašala, kako pa so oprali gobico. So tudi sami svojo raziskavo opravili na način, da so njeni izsledki “brezmadežni”. Hvala pa gospe Tatjani za njene ugotovitve. To so vsekakor teme, vprašanja, o katerih je potrebno govoriti, razpravljati.