Vabilo na okroglo mizo z Brankom Sobanom, Boštjanom Videmškom, dr. Markom Poličem in Tomom Križnarjem o vojni

sudan-150x100 Vabilo na okroglo mizo z Brankom Sobanom, Boštjanom Videmškom, dr. Markom Poličem in Tomom Križnarjem o vojni9. januarja bodo v južnem Sudanu izvedli referendum o neodvisnosti, ki bo skoraj zagotovo uspešen. Sudan bo razpadel na dva dela, afriška celina bo dobila novo državo. Zveni obetavno, a morebitne posledice bi bile lahko usodne za širšo regijo. V južnem Sudanu se nahaja 85 odstotkov vse sudanske nafte, glavnega sudanskega izvoznega “artikla”, ki je povzročil 22 let trajajočo državljansko vojno med severom in jugom in se nikoli ni zares končal. Kartum se ne bo kar tako odpovedal nafti, s katero je na svojo stran pridobil Kitajsko, novega kolonizatorja Afrike in vladarja tretjega sveta. Ne smemo pozabiti na vodo in bogastvo Nila. Jug napoveduje, da se nikoli več ne bo pokoril.

Se obeta nov krog vojne? Kaj pravzaprav pomeni referendum v južnem Sudanu za prihodnost Afrike? Kakšni bodo njegovi varnostni in geostrateški učinki? Ali bodo močvirja južnega Sudana res postala prvo bojišče kitajsko-ameriške vojne? Kje se skriva mednarodna skupnost? In - predvsem - Evropska unija?

O tem, kaj bi morali narediti in kaj je šlo narobe, se bodo v torek ob 12h v ljubljanskem Kinu Dvor pogovarjali najbolj dejaven borec za zatirana sudanska ljudstva Tomo Križnar, ki se je ravnokar ponovno vrnil iz Darfurja, Delov novinar in dopisnik iz kriznih žarišč Boštjan Videmšek, komentator Dela Branko Soban ter profesor iz Filozofske fakultete dr. Marko Polič.

Vljudno vabljeni.

Comments are closed.